Acest blog va poate ajuta cu rezultate live, actualizate non-stop din toate campionatele sportive ale lumii. De asemenea, aveti si programul meciurilor din intreaga lume, din hochei, baschet, fotbal, tenis, baseball si rugby.
 
Serivicul de livescore este gratuit si poate fi accesat de oriunde fara costuri ascunse fiind neconditionat! Nu necesita refresh deoarece se actualizaeaza automat la fiecare 20 de secunde iar dvs sunteti anuntat in ce meciuri live s-a marcat recent printr-un avertizor sonor implementat in scriptul de livescore!
 
Astfel, veti fi la curent cu toate rezultatele live si cu tot ce se intampla in toate sporturile practicate acum in intreaga lume. Pentru a accesa sectiunile de rezultate live va rugam sa dati un click pe bannerul de mai jos sau pe unul dintre urmatoarele linkuri, corespunzatoate cu sportul pe care doriti sa il evidentiati: Fotbal , Baschet , Tenis , Hochei , Rugby , Handbal , NFL .
 

Tipseri.com este unul dintre cele mai complete siteuri de pariuri din Romania la ora actuala. Va punem la dispozitie strategii si sisteme profesioniste pentru ca dvs sa aveti un profit cat mai mare.

 
Din experienta conturata in decursul a 2 ani de activitate in lumea pariurilor am reusit sa adunam informatii utile pentru toti pariorii, indiferent de nivelul lor de profesionalism sau de timpul petrecut la casele de pariuri online. Avem atat sfaturi pentru incepatori cat si strategii pentru pariorii avansati. 

Zilnic tipsterii nostri profesionisti va pun la dispozitie biletul zilei, o sursa sigura de castig. Pentru pariorii care vor sa fie la curent cu scorurile din fotbal, tenis sau baschet. Astfel, va oferim rezultate live fotbal, rezultate live tenis, rezultate live baschet, rezultate live rugby, , etc.

Prin simplul fapt ca ne vizitati siteul beneficiati de bonusuri uriase. Casele de pariuri va ofera bonusuri de 100% din sumele depuse numai pentru faptul ca le alegeti ca destinatii de pariuri online.

Va punem la dispozitie cote, clasamente, descrierea handicapului asiatic un ghid special pentru incepatori. sunt descrise elaborat, cu informatii reale si updatate saptamanal. Pariurile sunt o sursa de castig daca sunt tratate cu atentie si seriozitate.

Pentru asta incercam sa va ajutam sa treceti peste emotiile cauzate de un castig sau de o pierdere si sa pariati constant cu aceasi precizie castigatoare.

Forumul site-ului nostru va pune in contact cu comuniattea de pariori romani, despre care trebuie sa stiti ca in plan international conteaza destul de mult Va dorim mult succes in plasarea pariurilor! Puteti vizita site-ul aici!

Tags: rezultate live, cote luni, cote marti, cote miercuri, cote joi, cote vineri, cote sambata, cote duminica, predictii fotbal, predictii , livescore , football livescore , tennis livescore , rezultate in direct , biletul zilei , Pariul Live, Pariul Sigur, Bonusuri, download muzica, download filme, download mp3, muzica, Predictii Fotbal, Predictii, Referate Scolare, Muzica, Pariuri Sportive, Pariuri Online, Case de Pariuri, Pariuri, Biletul Zilei , Predictii Sportive, Biletul Zilei, Clasamente, Pariuri Sportive, Clasamente Fotbal Rezultate Live Fotbal , rezultate live tenis , rezultate live hochei , rezultate live baschet , rezultate live handbal , rezultate live nfl , rezultate live rugby . Biletul zilei , sistemul martingale , planul miza , sfaturile noastre , criteriul kelly .

joi, 30 iulie 2009

Tăriceanu aleargă după Antonescu

Liderul PNL Călin Popescu-Tăriceanu i-ar fi propus, prin intermediari, rivalului său Crin Antonescu o întâlnire pentru a găsi o soluţie de a evita tensiunile în partid, afirmă surse liberale.

Crin Antonescu spune, însă, că nu există cale de întoarcere din drum. „Au venit doi preşedinţi de filiale la mine să-mi propună să renunţ şi să fiu prim-vicepreşedinte, şi la iarnă mai vedem noi. I-am trimis la plimbare. Nu pot să declar că i-a trimis Tăriceanu, că nu am dovezi”, susţine el.

Ofensiva pentru teritoriu

Dincolo de ofertele pentru Antonescu, Tăriceanu nu renunţă nici la negocierile cu liderii organizaţiilor din ţară. El s-a întâlnit, luni seara, într-un local din Capitală, cu 24 de şefi de filiale, inclusiv dintre cei care îşi anunţaseră sprijinul pentru contracandidatul său, susţin surse apropiate şefului PNL. Potrivit acestora, Tăriceanu ar putea să se bazeze pe voturile a 750 de delegaţi la Congres, în vreme ce alţi 300 ar fi nehotărâţi. Aceştia ar proveni din judeţe precum Bacău, Buzău, Giurgiu, Constanţa, Ilfov, Vâlcea, Dolj, Vaslui, Alba, Cluj sau Satu-Mare.

Integral in Evenimentul zilei.

Băncile din Europa de Est sunt supuse unor riscuri din cauza crizei, potrivit unui comisar european

Băncile din Europa de sud-est sunt suspuse unor riscuri din cauza crizei financiare
care afectează băncile mamă din Vest! Dacă va fi nevoie de recapitalizarea băncilor din Europa de Est, acest lucru ar trebui făcut de băncile mamă occidentale. Avertisemntul a fost lansat de comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Joaquin Almunia.

Opinia comnisarului european este împărtăşită de preşedintele Traian Băsescu care a declarat, duminică, după summitul informal de la Bruxelles că sistemul bancar
românesc are nevoie să fie finanţat de băncile-mamă, că liniile de creditare ale acestora adresate economiei româneşti sunt esenţiale.

Comisarul Almunia a mai avertizat că nu exclude o nouă reducere a perspectivelor de creştere pentru economia europeană ca urmare a impactului crizei economice. Comisia Europeană a anunţat în ianuarie că se aşteaptă în acest an la un recul de 1,8 procente a economiilor comunitare.

„Litoralul pentru toti”, varianta de primavara, va costa între 250 si 470 de lei

ditia de primavara a programului
„Litoralul pentru toti”, care se va desfasura anul acesta în perioada 4 mai - 15 iunie, va avea tarife cuprinse între 250 si 470 de lei, a declarat presedintele Asociatiei pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului – Litoral, Corina Martin, citata de NewsIn. Astfel, pentru sase zile la un hotel de doua stele, cu mic dejun inclus, turistii vor plati 250 de lei
. Aceeasi perioada, dar la trei stele sau patru stele costa
370, respectiv 470 de lei. Reprezentantul Asociatiei Litoral se asteapta ca la editia de anul acesta sa se înscrie un numar mai mare de turisti fata de anii trecuti. „Mizam pe un grad mai mare de ocupare fata de anii trecuti datorita unei promovari mai intense a programului”, a spus Corina Martin. La acesta editie a programului, Asociatia
Litoral se astepta sa adere cel putin 30 de unitati hoteliere, în momentul de fata fiind înscrise 21 de unitati de cazare. În ce priveste programul „Paste pe Litoral”, asociatia a precizat ca 33 de hoteluri din statiunile de pe litoral, cu peste peste 8.100 de locuri de cazare, si înca 24 de hoteluri din orasul Constanta sunt pregatite pentru primirea turistilor.

Timoşenko vrea ca BCE să ofere fonduri statelor care nu fac parte din zona euro

Banca
Centrală Europeană (BCE) ar trebui să ofere statelor din Europa de Est, care nu fac parte din zona euro
, acces la fonduri în moneda unică, a declarat miercuri premierul ucrainean Iulia Timoşenko, pentru cotidianul francez Le Figaro.

Ucraina a obţinut ajutor de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru temperarea efectelor crizei financiare
, dar instituţia încă nu a eliberat ultima tranşă a împrumutului, din cauza unor disensiuni cu oficialii de la Kiev.

Traian Băsescu: Am informat principalele bănci ce am discutat la CE

Preledintele Traian Băsescu a declarat, în urma unei întâlniri cu cele mai importante 12 bănci din ţară, că a dorit să informeze principalele bănci despre cele discutate la Consiliul European cu privire la siguranţa sistemului bancar
european şi la evoluţia crizei economice.

"Evaluările cu privire la deprecierea situaţiei economice din Europa vor fi făcute publice", a mai spus Traian Băsescu.

Preşedintele a mai spus că vor veni evaluări revizuite privind criza economică mondială.

În plus
, Băsescu a apreciat că problema actuală a băncilor este reţinerea la credite
. "Foarte mulţi cred că dacă este criză, îşi pot permite să nu ramburseze creditele", a spus Băsescu, care i-a încurajat pe cei care nu au probleme de rambursare, să îşi achite datoriile faţă de bănci.

Traian Băsescu a spus că sistemul bancar din România este solid şi că poate susţine economia
. "Sunt optimist în privinţa creşterii economice. România va avea creştere economică mică, dar va avea o creştere în 2009", a mai spus Băsescu.

Reprezentanţii mediului dezbat, miercuri, oportunitatea de a amâna aplicarea ecotaxei

Reprezentanţii instituţiilor de mediu şi cei ai producătorilor de pungi de plastic se întâlnesc miercuri la Parlament să discute despre ecotaxă, a spus pentru NewsIn preşedinta comisiei pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic
din Camera Deputaţilor, Sulfina Barbu.

"Am primit foarte multe sesizări din partea producătorilor care ne-au informat că există distorsiuni în piaţă din cauza introducerii de la 1 ianuarie a ecotaxei pentru pungile de plastic. De aceea vom organiza mâine (miercuri n.r.) o masă rotundă la Parlament, cu toate autorităţile implicate şi cu producătorii pentru a lua o decizie care să protejeze mediul, dar fără să favorizeze vreun producător", a declarat Sulfina Barbu.

Boc: Dezbaterea va fi una pe înţelesul tuturor, este un buget care luptă cu criza

Premierul Emil Boc a declarat marţi, la prezentarea proiectului de buget în Parlament, că dezbaterea pe marginea acestuia va fi una "pe înţelesul tuturor", precizând că banii trebuie cheltuiţi cu răspundere, iar locurile de muncă trebuie menţinute şi înmulţite.

"Guvernul vă solicită sprijinul şi votul pentru a adopta două proiecte de lege extrem de importante pentru ceea ce înseamnă destinul românilor şi relansarea economică a României", a spus Boc, referindu-se la proiectul de buget şi la proiectul bugetului asigurărilor sociale.

Şedinţa Camerelor
reunite ale Parlamentului pentru dezbaterea proiectului de buget pe 2009 a început marţi, cu 45 de minute întârziere.

În sală sunt prezenţi 431 de senatori şi deputaţi, iar 40 lipsesc.

Comisiile reunite de buget-finanţe din Parlament au aprobat sâmbătă proiectul bugetului de stat pe 2009. Bugetul a primit opt voturi împotrivă, aparţinând parlamentarilor PNL.

Bugetul pe 2009: Bani cheltuiţi responsabil, locuri de muncă menţinute şi protecţie socială

anii trebuie cheltuiţi cu responsabilitate, locurile de muncă trebuie menţinute şi înmulţite, iar categoriile sociale vulnerabile trebuie protejate., a declarat premierul Emil Boc, cu ocazia prezentării bugetului în faţa Parlamentului. Proiectul de buget pe anul 2009 răspunde obiectivului de a asigura stabilitatea ţării pentru guvernarea responsabilă în această perioadă dificilă de criză, a continuat primul
mnistru.

De fiecare dată
, dezbaterea pe buget a fost una aprinsă, complexă, greu de înţeles de către oamenii obişnuiţi pentru că erau concentrate pe foarte multe axat mai puţin pe lucruri concrete, a continuat premierul.

Avem nevoie de un buget care să asigure
un echlibru între dezvoltarea României şi nevoia de protecţie a categoriilor sociale dezavantajate, a declarat Boc.

Miron Cozma : “Iliescu, vinovat că l-a creat pe Băsescu”

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului a fost prezent, astăzi, la Lupeni, unde alături de câţiva susţinători a ţinut să comemoreze mineriada din 1999 de la Stoeneşti. Cu acest prilej Miron Cozma nu a scăpat ocazia de a-i ataca dur
pe toţi preşedinţii care i-a avut România de după 1989, pe care i-a făcut răspunzători de conflictele sociale, principalul vinovat fiind însă de departe Ion Iliescu.

„În euforia lui Băsescu spunea la cheile Buţii că evenimentele din '99 au fost dorite de autorităţi şi le-au provocat pentru că nu aveau bugetul necesar şi doreau să le arate europenilor că există probleme grave şi au nevoie de susţinere. Nu eram demenţi sau genul de oameni care să ne dorim conflicte sociale. Iliescu este principalul vinovat pentru ce s-a întâmplat în România după '90, inclusiv de faptul că l-a creat pe Băsescu. Băsescu are trei mineriade pe conştiinţă şi trebuie să-i fie ruşine să vină să facă asemenea acuzaţii la adresa liderilor de sindicat şi să împroaşte cu noroi într-o clasă socială, cea a minerilor”, a declarat Cozma.

De asemenea, fostului premier Radu Vasile, Miron Cozma susţine că îi pregăteşte o surpriză prin care vrea să demonstreze că nu s-a respectat înţelegerea pe care minerii au încheiat-o cu autorităţile.

„Nu s-a respectat acordul de la Cozia. Îi pregătesc o surpriză lui Radu Vasile. Acordul e la mine în original şi e semnat de mine şi de autorităţile statului. L-am pus personal pe Radu Vasile să scrie şi să semneze că liderii minerilor nu vor fi deferiţi justiţiei”, a mai spus Cozma.

Ludovic Orban: A existat o mică lucrătură in PNL

nvitat la emisiunea Realitatea Zilei, vicepreşedintele PNL a spus că o anumită tabără din partid i-a blocat drumul spre funcţia de preşedinte executiv.
La sfarşitul săptămanii trecute Comisia de statut a decis să respingă propunerea de infiinţare a acestei funcţii pentru care liderul liberal intenţiona să candideze la alegerile din martie.
"A existat o mică lucrătură. Să dăm cărţile pe faţă. A vrut să avantajeze tactic o tabără. Poate nu chiar o tabără. Spunand că nu este de acord s-a pronunţat impotriva unui posibil tandem Orban-Antonescu", a declarat Ludovic Orban.

Ordonanţa Petrolului a fost trimisă înapoi la comisii, din Camera Deputaţilor

Ordonanţa Sterling a fost trimisă înapoi comisiile de specialitate, decizia fiind luată de Camera
Deputaţilor cu 188 de voturi pentru şi 3 împotrivă.
Parlamentarii s-au pronunţă asupra ordonanţei care modifică legea petrolului, document
care a stat la baza controversatului contract între stat şi firma
Sterling.

Tariceanu: Obiectivul PNL - dislocarea lui Basescu din functia de presedinte

iderul PNL, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, luni seara, la TVR1, ca obiectivul liberalilor pentru 2009 il reprezinta alegerile din acest an, dar mai ales "dislocarea" lui Traian Basescu din functia de presedinte, el apreciind ca prezenta acestuia in fruntea tarii este "aproape malefica".

"Cred ca prezenta lui Traian Basescu in fruntea tarii a devenit clar contraproductiva pentru Romania. Este o prezenta aproape malefica, care aduce Romaniei prejudicii, nu numai de imagine, dar si la nivelul vietii fiecarui cetatean, o prezenta marcata de scandaluri si conflicte permanente, fara nimic contructiv", a sustinut Calin Popescu Tariceanu, citat de Mediafax.

Liderul liberal a subliniat ca obiectivul PNL este dislocarea lui Basescu de la sefia statului, pe motiv ca Romania are nevoie de un alt fel de presedinte.

"Cred ca Romania are nevoie de un alt fel de presedinte decat Traian Basescu si obiectivul nostru este acela de a reusi sa ducem la dislocarea lui Traian Basescu din functia de presedinte al Romaniei", a spus Tariceanu.

Pe de alta parte, presedintele PNL a mentionat ca, pentru 2009, liberalii au un obiectiv politic foarte important: alegerile pentru Parlamentul European si apoi cele prezidentiale.

El a sustinut ca, la congresul PNL, dezbaterea politica interna trebuie sa fie bazata pe oferta
politica a PNL, care se intemeiaza pe valori, principii, proiecte si pe oameni.

PSD reactualizează harta baronilor locali

Constantin Conţac a fost înlocuit ieri cu Gheorghe Nechita, care va asigura interimatul la şefia PSD Botoşani; primul
baron tras pe linie moartă fusese, săptămâna trecută, Eugen Nicolicea de la Mehedinţi

În cel puţin zece filiale Mircea Geoană încearcă să-şi pună oameni fideli, care să-l scutească de emoţii în apropierea viitorului Congres.

PSD schimbă garda baronilor vechi cu baronii de tip nou, al căror merit principal este faptul că sunt în graţiile lui Mircea Geoană. Surse social-democrate spun că primul val al schimbării, ordonat din Kiseleff, va cuprinde zece judeţe: Botoşani, Mehedinţi, Giurgiu, Călăraşi, Maramureş, Tulcea, Alba, Ilfov, Bihor şi Cluj. Mircea Geoană a dispus înlocuirea baronilor puşi în funcţii încă de pe vremea lui Ion Iliescu şi Adrian Năstase – şi vorbim de „oi sacre”, precum Doru Ioan Tărăcilă (Călăraşi), Constatin Conţac (Botoşani), Eugen Nicolicea (Mehedinţi) sau Trifon Belacurencu (Tulcea).

Mai sunt şi organizaţii unde sunt instalate conduceri interimare (precum la Giurgiu, unde înlocuirea baronului Nicolae Bădălău cu sindicalistul Ion Rădoi n-a însemnat o recucerire a procentelor pierdute în alegeri). În fiecare din cele zece organizaţii vor merge să schimbe conducerile şi să organizeze noi alegeri doar personaje din cercul de apropiaţi ai lui Mircea Geoană: la Botoşani se va duce Gheorghe Nichita, la Giurgiu şi Ilfov
– Marian Vanghelie, la Călăraşi – Marian Sârbu, la Tulcea – Nicuşor Constantinescu, la Maramureş – deputatul Radu Moldovan, la Mehedinţi – Ion Toma. În privinţa organizaţiilor din Alba, Bihor şi, mai ales, Cluj, lucrurile sunt mai sensibile.

În PSD, a existat întotdeauna o problemă cu filialele din Ardeal, care nu au acceptat să fie reorganizate de centru. Ieri, în Biroul
Permanent al PSD, nu s-a spus clar cine va merge să facă ordine în aceste organizaţii (ultima oară, la Cluj, fusese trimis Cristian Diaconescu) şi nici nu s-au putut găsi vinovaţi direcţi, în condiţiile în care Ioan Rus şi Vasile Dâncu – cei doi capi ai Grupului de la Cluj, care ţineau în mână filialele din Ardeal – şi-au dat demisia şi, teoretic, nu mai au nicio responsabilitate pe linie de partid. Mircea Geoană s-a limitat să spună că este „inadmisibil” ca PSD să scoată doar 7% la Primăria Cluj.

Liderii pesediştii s-au enervat însă cel mai tare când li s-a prezentat situaţia unei comune din judeţul Alba, unde s-au desfăşurat duminică alegeri şi unde candidatul PSD a luat doar şase voturi. „Pe ăsta nici familia lui nu l-a votat”, au conchis liderii social-democraţi, subliniind că „partidul are o mare problemă” în unele organizaţii ardelene cu „selectarea candidaţilor”. Nerostită, ideea „blatului cu PD-L” a fost practic, în acel moment, în mintea tuturor.

Cum se mătrăşeşte un baron. Cazul Conţac

Biroul Permanent Naţional al PSD a decis, ieri, să-l suspende din funcţia de preşedinte al PSD Botoşani pe Constantin Conţac, pe motiv că acesta l-a atacat, în presă, pe vicele Gheorghe Nichita. Nichita, care coordonează mai multe filiale din Moldova, a şi fost numit interimar la şefia filialei botoşănene. Scandalul între Conţac şi Nichita a fost generat de faptul că acesta din urmă ar fi blocat numirea mai multor persoane în funcţii de conducere ale serviciilor
deconcentrate din Botoşani. Conform presei locale, Conţac a pus la îndoială meritul lui Nichita de a coordona filialele moldovene, având în vedere scorul mai slab obţinut de acesta la Iaşi, comparativ cu rezultatele înregistrate la Botoşani.

Pogea: Un acord cu FMI ne-ar face mai responsabili în cheltuirea banului public

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat marţi că Executivul nu se teme de un acord cu FMI, că niciun împrumut nu este scump
atunci când e vorba de stabilitatea ţării şi că Fondul ar putea determina România să cheltuie mai riguros banii publici.

"Dacă va trebui să ne adresăm şi Fondului, ne adresăm şi Fondului pentru că nimic nu este scump când e vorba de asigurarea
stabilităţii economice şi finaciare a unei naţiuni. E o decizie responsibilă şi nu ne este teamă de ea şi de contrângeri. Ba dimpotrivă, poate ne ajută să intrăm pe un făgaş normal al cheltuirii banului
public", a spus Pogea, la dezbaterea din Parlament pe buget.

Gabriel Oprea, votat ca membru al Comisiei de aparare a Camerei Deputatilor

Fostul ministru de Interne, deputatul independent Gabriel Oprea, a devenit membru al Comisiei de aparare a Camerei
Deputatilor, decizia fiind luata în plen ca urmare a unei solicitari a fostului pesedist. Deputatii au aprobat, ieri, în unanimitate, unele schimbari în componenta comisiilor permanente ale Camerei. Una dintre aceste schimbari a fost desemnarea lui Gabriel Oprea în calitate
de membru al Comisiei de aparare, ordine publica si siguranta nationala. Propunerea a fost anuntata în plen de catre presedintele de sedinta, democrat-liberalul Ioan Oltean. Liderul de grup al deputatilor PD-L, Mircea Toader, a explicat ca decizia a fost luata în urma unei solicitari a lui Oprea ca, în calitatea sa de deputat, sa devina membru într-o comisie parlamentara. “Nu a fost o propunerea a PD-L. Domnul Oprea a facut aceasta solicitare, iar liderii de grup i-au aprobat-o. Nimeni nu s-a opus, toata lumea a fost de acord”, a declarat Toader. Modificarile din comisii au fost votate în bloc
, cu unanimitate de voturi. Grupul PD-L l-a retras pe deputatul Gabriel Oprea ca membru în Comisia SRI, pe 11 februarie, dupa ce propunerea acestuia a generat suspendarea sedintei plenului reunit de validare a lui Dan Nica la sefia MAI. Viceliderul grupului PSD din Camera
Deputatilor, Aura Vasile, a explicat ca numirea din partea PD-L a lui Gabriel Oprea ca membru al Comisiei parlamentare comune de control
al SRI încalca Regulamentul, deoarece acesta nu si-a anuntat afilierea la PD-L. “Când am stiut ca este vorba de Gabi (Oprea - n.r.), n-am putut sa lasam sa treaca pentru ca se încalca Regulamentul”, a precizat Aura Vasile. Ea a explicat ca membrii comisiilor permanente comune sunt desemnati strict pe algoritm politic, adica nu pot fi independenti. “Nu este pe cifra de algoritm”, a sustinut deputatul PSD. Viceliderul grupului PSD a afirmat ca, procedural, Gabriel Oprea ar fi trebuit ca, în sedinta Camerei Deputatilor, sa-si anunte afilierea la grupul PD-L. PSD nu a fost consultat de PDL atunci când democrat-liberalii l-au propus pe Gabriel Oprea în comisia SRI si de aceea au cerut întreruperea sedintei, spun surse parlamentare.

miercuri, 29 iulie 2009

Isărescu spune că leul nu s-ar deprecia dacă ar fi o lipsă de lichiditate în piaţă

Moneda naţională nu s-ar deprecia dacă ar fi o lipsă de lichiditate în piaţă, despre care se discută în ultima perioadă, a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Dacă ar fi o lipsă de lichiditate, mai ales acută, aşa cum se spune, leul nu s-ar deprecia. Aici apare conflictul la cei care spun că este lipsă de lichiditate şi care prognozează un curs de 4,7 şi chiar 5 lei
/euro", a spus Isărescu.

Guvernatorul a precizat că, pe piaţa monetară, nivelul dobânzilor urmează un anumit ciclu lunar. "Să vă uitaţi la cei care apar pe piaţa monetară cu volume de 2 miliarde de euro, în condiţiile în care baza monetară este de 40 de miliarde de euro", a arătat Isărescu.

Salariile din România ar putea creşte cu 12-13% în 2009, estimează compania de recrutare Kienbaum

Salariile din România ar putea creşte în acest an, în medie, cu 12-13%, a declarat miercuri coordonatoarea studiului de salarizare în România în 2008-2009, Maria Smid, de la firma
germană de recrutare de personal Kienbaum.

"Din studiul nostru reies valori cuprinse între 12 -13%. Mai ales specialiştii, precum şi personalul de conducere se pot aştepta în continuare la creşteri salariale mari", se arată într-un studiu efectuat de firma germană de recrutare de personal Kienbaum în cooperare cu Camera
de Comerţ şi Industrie Româno-Germană.

Comisia Naţională de Prognoză (CNP) a prevăzut o creştere a câştigului salarial mediu brut pentru 2009 de 5,8%.

În 2008, salariile de bază au sporit în medie cu 13,3% faţă de 2007, iar veniturile generale au crescut cu aproape 20%.

SocGen a afişat un profit net de 2,01 miliarde euro în 2008, conform estimărilor

Societe Generale a raportat pentru 2008 un profit net de 2,01 miliarde euro
, în creştere puternică faţă de rezultatul net de 947 milioane euro raportat cu un an înainte, arată un comunicat al grupului.

În al patrulea trimestru al anului trecut, banca
a înregistrat un profit net de 87 milioane euro, sub aşteptările analiştilor chestionaţi de Reuters, care mizau pe un rezultat net de 122 milioane euro.

În aceeaşi perioadă a anului trecut, banca anunţase pierderi de 3,35 miliarde euro, în urma scandalului legat de traderul Jerome Kerviel.

Banca a propus plata unui dividend de 1,2 euro/acţiune, cu o treime mai mare în comparaţie cu anul trecut.

Preţul petrolului a scăzut sub 35 de dolari/baril în schimburile matinale

Petrolul s-a ieftinit din nou marţi la bursele electronice din Asia, pe o piaţă în care perspectivele sumbre asupra economiei şi scăderea estimată a cererii de ţiţei continuă să-i afecteze pe investitori.

În schimburile matinale, preţul petrolului „light sweet” cu livrare
în martie s-a ieftinit cu un cent, la 34,92 dolari
/baril. De asemenea, barilul de petrol Brent cu livrare în aprilie, din Marea Nordului, s-a ieftinit cu 30 de cenţi, la 40,73 dolari/baril.

”Starea economiei
internaţionale este principalul factor ce influenţează cotaţia petrolului”, a spus David Moore, analist în cadrul Commonwealth Bank of Australia.

Bugetul de stat nu are nevoie de finanţare externă în 2009, doar sectorul privat

2009, bugetul se poate autofinanţa pe partea valutara, deci serviciul de datorii externe şi posibila parte a datoriei publice externe şi a deficitului public care ar fi finanţată adiţional din resurse externe se încadrează cu intrarile publice de fonduri de pre-aderare din credite
contractate anterior sau din fonduri structurale, a declarat guvernatorul BNR Mugur Isărescu. Sectorul privat va fi cel cu probleme de finanţare şi va trebui să apeleze la credite.

"La sectorul neguvernamental se conturează un gol de finanţare. Intrarile de capital sunt semnificativ mai mici decât ieşirile potenţiale. Se poate vorbe despre un gol de balanţă", spune Isărescu.

Sectorul guvernamental se poate împrumuta mai mult decât are nevoie, pentru a face loc în cadrul finaţării interne a sectorului neguvernamental şi pentru a atenua eventualele presiuni generate de un asemennea gol de balanţă asupra pieţei valutare, asupra rezervei valutare şi rezervei internationale a statului român, a adăugat guvernatorul BNR.

Leul ia o gura de oxigen: 4,2950 lei/euro

neda nationala a continuat sa se aprecieze si s-a tranzactionat sub pragul de 4,30 lei
/euro. Analistii considera ca evolutia pozitiva a leului a fost sustinuta de Banca
Nationala a Romaniei. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs de referinta de 4,2950 lei pentru un euro
, iar pentru dolarul american de 3,4146 lei. Pe de alta parte, moneda americana stabileste in fiecare zi noi recorduri negative ajungand sa se transfere peste 3,41 lei/dolar.

La ora 13.25 moneda europeana era cumparata pe piata interbancara la 4,2838 lei si vanduta cu 4,2922 lei, in timp
ce dolarul american se cumpara cu 3,3979 lei si se vindea cu 3,4057 lei.

Germania se pregăteşte să naţionalizeze banca Hypo Real Estate

ancelarul german Angela Merkel pare gata să pună capăt dezbaterilor intense şi să susţină o lege ce ar permite Berlinului să preia proprietăţi private pentru prima dată
în era postbelică.

Legea, o extensie a legislaţiei privind salvarea băncilor adoptată anul trecut, ar permite naţionalizarea Hypo Real Estate, o victimă de top a crizei mondiale.

Guvernul a decis încă de luna trecută că trebuie să preia controlul asupra Hypo, după ce i-a acordat 87 miliarde euro
ca garanţii de stat în ultimul an şi nu a văzut nici o îmbunătăţire a condiţiilor financiare
.

Cu toate acestea negocierile despre detaliile preluării s-au extins pe săptămâni pe fondul dezacordurilor despre cum să fie abordată compania
americană JC Flowers, al cărei procent de 25% trebuie cumpărat pentru ca Berlinul să deţină controlul
pe care îl doreşte.

Până acum nu s-a ajuns la un compromis cu Flowers, iar acum guvernul pare pregătit să adopte legea ce ar permite preluarea acţiunilor Hypo, probabil pentru un preţ mic, legat de actuala valoare de puţin peste un euro. Flowers a cumpărat pachetul în iunie cu 22.50 euro pe acţiune, scrie Reuters.

Alte ţări, precum Marea Britanie şi Iralanda au recurs la preluara controlului asupra unor bănci, justificând exproprierea prin natura extraordinară a crizei şi nevoia de a-i apăra pe contribuabili.

Cu toate acestea, Germania a dezbătut intens despre "Enteignung" acţionarilor Hypo , un termen ce aduce aminte multora de confiscarea averilor evreilor de către germani şi nazişti în anii 30, dar şi de asaltul Germaniei de Est asupra proprietăţii, după cel de-al Doilea Război Mondial.

Omul de afaceri Allen Stanford, pus sub acuzare pentru o fraudă evaluată la opt miliarde de dolari

Miliardarul texan Allen Stanford a fost pus sub acuzare marţi pentru orchestrea unui program
fraudulos de investiţii evaluat la opt miliarde de dolari
, iar agenţii federali au percheziţionat sediile societăţilor sale din Statele Unite.

Într-o plângere civilă depusă la un tribunal federal din Dallas, U.S. Securities and Exchange Commission (SEC, autoritatea americană pentru reglementarea pieţei bursiere) l-a acuzat pe Stanford, un promotor cunoscut de cricket, şi doi directori ai companiilor sale de orchestrarea unui program fraudulos de investiţii în valoare de opt militarde de dolari.

"Suspectăm o fraudă de o magnitudine şocantă, care şi-a întins tentaculele în toată lumea", a declarat Rose Romero, directorul regional al SEC din Forth Worth, Texas.

Plângerea depusă de SEC vizează banca
Stanford International Bank (SIB), cu sediul în Antigua (Caraibe), având 30.000 de clienţi din 131 de ţări şi un portofoliu de 8,5 miliarde de dolari, dar şi o casă
de brokeraj din Houston, Stanford Group Company, şi o agenţie de consultanţă, Stanford Capital Management.

Statul garantează creditele luate de firme pentru a-şi plăti dările

tatul va garanta creditele luate de companiile mici şi mijlocii pentru plata datoriilor la bugetul de stat, după ce veniturile bugetare au scăzut îngrijorător în ultimele luni. Aceasta este una din măsurile de criză anunţate marţi de oficialii Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), care se aşteaptă ca în acest an dificil să acorde garanţii pentru diverse credite în valoare de 1,4 miliarde de lei, cu 60% peste nivelul din 2008. Cum funcţionează mecanismul? Practic, dacă o companie
nu are cu ce să gajeze o finanţare, statul suportă acea garanţie în faţa băncii, în proporţie de 80-100%. „Este un instrument nou, pe care l-am pus la punct de curând, după ce s-au înmulţit semnalele din partea IMM-urilor care trec prin dificultăţi financiare“, a declarat pentru Gândul Irina Constantinescu, director executiv în cadrul FNGCIMM. Statul încearcă astfel să ajute companiile să-şi plătească dările, după ce, în luna ianuarie, veniturile bugetare au scăzut cu 8,68% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Construcţiile şi industria sunt domeniile cele mai afectate de criza financiară internaţională, după cum a remarcat Constantin Niţă, ministrul pentru IMM. El crede că băncile ar trebui să fie mai îngăduitoare cu firmele la plata ratelor şi chiar să le reeşaloneze pe un an sau un an şi jumătate.

Ieftinirile de pe piaţa imobiliară dau dureri de cap IMM-urilor

Lipsa banilor pentru achitarea taxelor către stat nu este singura problemă cu care se confruntă companiile mici şi mijlocii. Deşi văzută ca o corecţie necesară de majoritatea populaţiei, scăderea preţurilor pe piaţa imobiliară i-a lovit din plin pe patronii IMM-urilor, pentru că activele imobiliare
folosite pentru garantarea creditelor s-au depreciat. De exemplu, un imobil
având o suprafaţă de 1.000 mp, evaluat anul trecut la 2.000 de euro/mp, valorează acum cu 50% mai puţin, adică un milion de euro. „Este o situaţie frecventă, iar diferenţa aceea trebuie acoperită, altfel compania nu poate să-şi mai continue activitatea“, explică Florin Pârvu, secretarul general al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii.

Într-adevăr, situaţia se regăseşte în creşterea numărului solicitărilor de garanţii pentru credite restructurate, de la începutul acestui an. „În ultimele două luni, 30-35% din portofoliul fondului este reprezentat de garanţii pentru credite suplimentare pentru acoperirea scăderii valorii activelor imobiliare. Există credite a căror acoperire cu garanţii reprezintă 60-70% din evaluările vechi“, a declarat Aurel Şaramet, preşedintele FNGCIMM. Toate acestea au dus
per total la creşterea solicitărilor de garanţii cu 210-215% în ianuarie 2009 faţă de aceeaşi lună a anului trecut, iar în februarie avansul a fost mai mare.

Nu în ultimul rând, şi deprecierea puternică a leului a afectat liniile de finanţare ale companiilor. Reprezentanţii fondului spun că ajută firmele să acopere diferenţa de curs valutar, prin completarea garanţiilor prezentate de IMM-uri finanţatorilor.

Info plus:

Serviciile
şi comerţul, beneficiarele garanţiilor statului

Firmele din domeniul serviciilor şi comerţului au fost anul trecut principalele beneficiare ale garanţiilor acordate de stat pentru diverse tipuri de credite (52,8%). Pe locul doi se află firmele din industrie, care au primit 25,5% din totalul garanţiilor acordate de Fond, urmate de construcţii (13,4%).

Omul de afaceri Jim Rogers: Cel mai bun lucru care s-ar putea intampla ar fi sa desfiintam Banca Mondiala si FMI

riza ar fi putut fi depasita in doi - trei ani daca firmele si bancile
aflate in pragul falimentului ar fi fost lasate sa se prabuseasca.

Statele Unite urmeaza politicile economice dezastruoase ale Japoniei din anii '90, sprijinind firme ce ar trebui lasate sa falimenteze, a declarat omul de afaceri Jim Rogers, intr-un interviu acordat ziaristului Sir David Frost, de la postul Al Jazeera, citat de hotnews.ro. Investitorul a adaugat ca "cel mai bun lucru ce s-ar putea intampla este sa desfiintam Banca Mondiala si Fondul Monetar International", subliniind ca are "zero" incredere in cele doua institutii financiare.
Jim Rogers, un american care traieste in prezent in Singapore, a criticat si pachetul de masuri economice propus de Administratia Obama, afirmand ca autoritatile irosesc fonduri importante pentru lucruri inutile si ca salvarea unor companii
aflate in criza nu face decat sa inrautateasca lucrurile. ''Ceea ce fac ei in acest moment este sa ia lucrurile valoroase de la cei competenti si sa le dea incompetentilor, spunandu-le acestora: va intreceti acuma cu cei buni, cu bunurile si banii lor. Acestea sunt politici economice ingrozitoare si nu vor functiona. Nu au functionat nici inainte si nu vor fi viabile nici de data aceasta", sustine el, potrivit HotNews.
Omul de afaceri, care este si profesor invitat la Columbia University Graduate School of Business
, a declarat ca acuma se platesc erorile pentru 15 ani de excese, insa a adaugat ca criza ar fi putut fi depasita in doi-trei ani daca firmele si bancile aflate in pragul falimentului ar fi fost lasate sa se prabuseasca. "Federal Reserve nu ii lasa pe oameni sa falimenteze", a spus Rogers. El a indicat ca daca fostul sef al Fed, Alan Greenspan, ar fi permis falimentul celor de la Long Term Capital Management in 1998, Bear Stearns, Fannie Mae si Lehman Brothers ar fi fost astazi in activitate
pentru ca "oamenii ar fi suferit o lovitura grea si multi dintre durii care au facut astfel de prostii ar fi fost concediati".
Rogers este un cunoscut investitor, profesor de finante si analist financiar
american. Impreuna cu George Soros, el a creat in anii '70 Quantum Fund, un fond international care a crescut in primii 10 ani cu 4.200%. In decembrie 2007, Rogers si-a vandut casa din New York si s-a mutat in Singapore, convins de oportunitatile actuale ale pietei asiatice.

miercuri, 15 iulie 2009

Canabisul este mai puţin dăunător decât alcoolul sau tutunul

Consumul de canabis este mai puţin dăunător decât cel de alcool sau de tutun, potrivit unui raport al Fundaţiei Beckley, preluat de presa americană.

"Deşi canabisul are un impact negativ asupra sănătăţii organismului
, dar şi asupra sănătăţii mintale, el este cu mult mai puţin dăunător decât alcoolul sau tutunul. De-a lungul timpului, doar două decese pot fi atribuite consumului de canabis în lume, în timp ce alcoolul şi tutunul cauzează 150.000 de decese pe an numai în Marea Britanie", subliniază raportul fundaţiei britanice.

Potrivit raportului, daunele asociate cu consumul de canabis sunt, în principal, de natură socială şi reprezintă rezultatul interzicerii acestuia.

Cercetătorii care au realizat raportul sunt de părere că, prin legalizarea drogurilor, consumul acestora ar fi mai uşor de controlat şi astfel ar fi mai uşor de prevenit consumul printre tineri. "Numai printr-o piaţă reglementată punem proteja mai uşor tinerii de efectele drogurilor", se arată în documentul
menţionat.

În prezent, consumul de droguri uşoare pe continentul european este legal numai în Olanda.

România. Toate femeile gravide vor face testul HIV

Toate femeile gravide din România vor fi testate pentru depistarea unei eventuale infecţii cu HIV, a anunţat directorul Institutului de Boli
Infecţioase "Matei Balş", Adrian Streinu-Cercel. Potrivit acestuia, testele vor fi făcute de cel putin două ori pe timpul sarcinii. Directorul a precizat că ar trebui să fie testaţi şi soţii femeilor însărcinate, pentru că şi ei pot transmite virusul HIV prin contact sexual.

Campania
urmăreşte reducerea riscului de transmitere a bolii de la mamă la făt.

În România sunt înregistraţi aproape 8.000 de pacienţi infectaţi cu HIV, iar jumătate sunt femei. Anul trecut, în lume, din cauza HIV-SIDA au murit două milioane de oameni.

Snagovul ignora legea

irectorul Administratiei Nationale "Apele Romane" (ANAR), Marius Postel­nicescu, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca are dificultati in aplicarea legii in cazul unora dintre proprietatile de pe malul lacului Snagov.
Legea apelor prevede instituirea unei zone de protectie la mal, astfel ca terenul
respectiv nu poate fi ingradit si accesat de oricine. "Nu este legal
sa faci gardul pana in apa", a precizat Marius Postelnicescu, ieri, la conferinta de prezentare a rezultatelor proiectului "Adopta un rau" realizat de Asociatia
"Salvati Dunarea si Delta".
Postelnicescu a admis ca in ciuda acestor incalcari ale legii, sanctiunile date in ultimii ani respectivilor proprietari
au fost putine la numar, motivatia sa fiind ca acestia "au pile". "Sunt oameni importanti, cu pile, generali de Securitate care mi-au luat oamenii la bataie", a spus Postelnicescu. In alte zone ale tarii s-au intamplat cazuri cand cei care trebuiau sanctionati solicitau amenzi penale, nu administrative, pentru ca aveau cine le da NUP (n.r. - neinceperea urmaririi penale), a adaugat seful ANAR.
Cat priveste Snagovul, "la un moment dat" s-a pus problema construirii unei sosele pe malul lacului, ca la Balaton, insa proiectul nu a putut fi realizat pentru ca inca dinainte de 1989, proprietarii isi extinsesera curtile pana la apa. Marius Postelnicescu considera ca pentru aceasta situatie, de nerespectare si ne­aplicare a legii, de vina sunt atat autoritatile locale, unele dintre proprietati avand, in acte, hotarul la apa, dar si unii dintre proprietari, care s-au extins ilegal pana la malul lacul

Comercianţii nu mai au voie să dea rest cumpărătorilor în produse, a decis Parlamentul

Plenul Camerei
Deputaţilor a adoptat miercuri, cu unanimitate de voturi, iniţiativa legislativă a deputatului PSD Mihai Apostolache, prin care vânzătorii din magazine nu mai au voie să acorde restul către cumpărători în produse
, ci doar în numerar
, informează Mediafax.
Conform prevederilor legii adoptate de Parlament, "se interzice plata restului către consumator sub orice altă formă decât prin acordarea de numerar".

Actul normativ prevede că nerespectarea acestei noi reglementări poate fi pedepsită cu amendă de la 2.000 la 4.000 de lei
.


In

Alimente ucigaşe. Chips-uri cu melamină, la graniţa României

n plin scandal legat de laptele contaminat cu melamină din China, substanţa ucigaşă a fost la un pas de a fi introdusă în România prin graniţa cu Ungaria. Potrivit autorităţilor de la Budapesta, citate de AFP, cantităţi importante de melamină au fost descoperite la Debrecen, în pungile de snacks-uri importate din China de către firma P-Nut Crackers Chips Snack World.

Produsele în cauză conţineau 19,9 miligrame de melamină la kilogram, în condiţiile în care Ungaria permite maxim 2,5 mg/kg.

Depozitul firmei
a fost închis de către Secretariatul de Stat pentru Agricultură, potrivit căruia autorităţile sanitare din Uniunea Europeană au fost deja avertizate în legătură cu această problemă.

Ungaria nu se află la primul
incident de acest fel. În urmă cu două zile, au fost semnalate urme ale substanţei în câteva restaurante chinezeşti din această ţară.

Melamina este o substanţă chimică organică întrebuinţată la fabricarea unor materiale plastice rezistente. Inhalarea sau contactul fizic cu această substanţă poate cauza numeroase probleme de sănătate. Înghiţirea acestei substanţe în cantităţi mari poate duce la deces.n plin scandal legat de laptele contaminat cu melamină din China, substanţa ucigaşă a fost la un pas de a fi introdusă în România prin graniţa cu Ungaria. Potrivit autorităţilor de la Budapesta, citate de AFP, cantităţi importante de melamină au fost descoperite la Debrecen, în pungile de snacks-uri importate din China de către firma P-Nut Crackers Chips Snack World.

Produsele în cauză conţineau 19,9 miligrame de melamină la kilogram, în condiţiile în care Ungaria permite maxim 2,5 mg/kg.

Depozitul firmei
a fost închis de către Secretariatul de Stat pentru Agricultură, potrivit căruia autorităţile sanitare din Uniunea Europeană au fost deja avertizate în legătură cu această problemă.

Ungaria nu se află la primul
incident de acest fel. În urmă cu două zile, au fost semnalate urme ale substanţei în câteva restaurante chinezeşti din această ţară.

Melamina este o substanţă chimică organică întrebuinţată la fabricarea unor materiale plastice rezistente. Inhalarea sau contactul fizic cu această substanţă poate cauza numeroase probleme de sănătate. Înghiţirea acestei substanţe în cantităţi mari poate duce la deces.n plin scandal legat de laptele contaminat cu melamină din China, substanţa ucigaşă a fost la un pas de a fi introdusă în România prin graniţa cu Ungaria. Potrivit autorităţilor de la Budapesta, citate de AFP, cantităţi importante de melamină au fost descoperite la Debrecen, în pungile de snacks-uri importate din China de către firma P-Nut Crackers Chips Snack World.

Produsele în cauză conţineau 19,9 miligrame de melamină la kilogram, în condiţiile în care Ungaria permite maxim 2,5 mg/kg.

Depozitul firmei
a fost închis de către Secretariatul de Stat pentru Agricultură, potrivit căruia autorităţile sanitare din Uniunea Europeană au fost deja avertizate în legătură cu această problemă.

Ungaria nu se află la primul
incident de acest fel. În urmă cu două zile, au fost semnalate urme ale substanţei în câteva restaurante chinezeşti din această ţară.

Melamina este o substanţă chimică organică întrebuinţată la fabricarea unor materiale plastice rezistente. Inhalarea sau contactul fizic cu această substanţă poate cauza numeroase probleme de sănătate. Înghiţirea acestei substanţe în cantităţi mari poate duce la deces.

Un nou supliment nutritiv împotriva obezităţii a fost lansat şi în România

Un nou produs destinat controlării greutăţii corporale, care scade pofta de mâncare şi generează senzaţia de saţietate, a fost lansat, astăzi, pe piaţa farmaceutică din România.

Suplimentul nutrivit, PinnoSlim, are în compoziţie doar extracte naturale
, în principal ulei de pin coreean, şi nu dă dependenţă, chiar dacă este administrat o perioadă mai lungă de timp. Nutriţioniştii recomandată aministrarea a trei capsule pe zi, cu 30 de minute înainte de fiecare masă principală a zilei.

"Scăderea în greutate se face prin scăderea numărului de calorii consumate de o persoană într-o zi. Prin senzaţia de saţietate pe care o crează produsul
, scade şi cantitatea de mâncare pe care o consumăm zilnic", explică medicul
nutriţionist Cătălin Mărgărit.

În România, peste 40% dintre persoane suferă de obezitate şi supraponderabilitate, în timp ce jumătate dintre europeni se confruntă cu această problemă.

A venit iarna la munte. În Masivul Parâng, stratul de zăpadă a atins o jumătate de metru

a munte, iarna şi-a făcut deja apariţia. Prima
zăpadă a căzut deja pe culmile din masivul Bucegi. Marţi, din cauza vântului şi a ceţii, telecabinele din Sinaia şi Buşteni nu au funcţionat, iar în Masivul Postăvaru, stratul de zăpadă a atins 20 de centimetri. După ninsoarea abundentă de duminică, stratul de zăpadă a atins aproape jumătate de metru şi în Masivul Parâng, iar temperaturile sunt şi ele foarte coborâte.

Şi în partea vestică a Carpaţilor Meridionali a nins abundent în ultimele 48 de ore. În Masivul Parâng, stratul de zăpadă ajunge în unele lo­­curi şi la jumătate de metru. Valentin Szabo, reprezentant al jandarmilor montani din Postul Parâng, a declarat pentru "Jurnalul Naţional": "Ninge abundent, iar stratul de zăpadă este de aproape 50 de centimetri. Sunt porţiuni unde zăpada este viscolită".

Tot în judeţul Hunedoara, în localitatea Straja, zăpada măsoară 30 de centimetri. Emil Părău, unul dintre cabanierii din Straja, a menţionat: "Nu putem discuta despre deschiderea sezonului de schi, pentru că în zilele următoare se anunţă vreme frumoasă şi zăpada se va duce foarte repede."

Luni dimineaşă, Transfăgărăşanul, cea mai înaltă şosea din România, era blocată din cauza căderilor de zăpadă.

În zilele următoare, vremea se va încălzi în ţară. Cerul va fi variabil şi temperaturile vor cunoaşte o ameliorare în anumite părţi ale României.

Absolvenţii de medicină au înaintat o petiţie online Ministerului Sănătăţii, solicitând mai multe locuri la rezidenţiat

E criză de medici
, dar nici n-avem nevoie de ei. E un paradox, însă absolvenţii facultăţilor de medicină cred că acesta este mesajul pe care îl primesc de la Ministerul Sănătăţii. Asta pentru că la examenul de rezidenţiat de anul acesta s-au scos la concurs mai puţine locuri faţă de anul trecut. Absolvenţii au făcut şi o petiţie pe internet în care cer Ministerului suplimentarea numărului de locuri şi condiţii mai bune de lucru în spitale.

Anul acesta, 1.900 de absolvenţi pot face primul
pas pentru a deveni medici, adică mai puţini cu 400 faţă de anul trecut. Atunci s-au prezentat la examenul de rezidenţiat peste cinci mii de candidaţi.

Absolvenţii facultăţilor de medicină sunt revoltaţi fiindcă, dacă nu ajung rezidenţi, nu îşi pot face meseria. Asta, în condiţiile în care, în România, jumătate dintre spitale nu au suficienţi medici. Mai mult, specialiştii pleacă din ţară pe capete din cauza salariilor. Numai anul trecut, peste o mie de medici s-au dus să lucreze în străinătate, iar alţi o mie au cerut anul acesta actele necesare pentru a pleca.

Peste 1.500 de persoane au semnat petiţia online făcută de absolvenţii facultăţilor de medicină.

''Spitalele lucrează la jumătate din numărul de medici şi noi stăm acasă sau plecăm din ţară pentru că nu avem ce lucra aici. Nu putem face nimic cu şase ani de facultate, suntem şomeri'', susţine Mihai Bucur, absolvent de medicină.

''De la an la an scad locurile la rezidenţiat, iar numărul de absolvenţi la medicină creşte în fiecare an'', spune şi Radu Elisei, şi el absolvent de medicină.

Absolvenţii se plâng şi că Ministerul Sănătăţii distribuie haotic posturile pentru rezidenţi, lăsând anumite judeţe fără posturi.

Absolvenţii cer în petiţie şi salarii mai mari pentru cadrele medicale. Din cauza veniturilor mici, la Serviciile
de Urgenţe din ţară se lucrează cu jumătate din necesarul de medici. Rezidenţii nu se înghesuie nici ei să vină, pentru că primesc prea puţini bani în raport cu riscurile mari: de multe ori sunt agresaţi de pacienţi.

Spitalul C.I Parhon din Iaşi a rămas fără energie electrică, chiar în timpul unei operaţii de transplant de rinichi

O pană de curent a pus în pericol viaţa mai multor bolnavi de la Spitalul C.I. Parhon din Iaşi. Avaria s-a produs
în timp ce trei pacienţi se aflau pe mesele de operaţie, unul dintre ei pentru transplant de rinichi

Toate aparatele care funcţionează cu energie
electrică s-au oprit în spitalele din zona Copou. Pacienţilor aflaţi la dializă în acel moment li s-a pompat manual sânge.

"A fost o mobilizare generală. Oricine avea două mâini şi putea învârti o pompă a fost cooptat pentru a rezolva problema'', povesteşte Nicoleta Huzum, asistent şef de tură.

"Situaţia a fost dramatică. În spital, în momentul respectiv, erau o sută de pacienţi conectaţi la aparatele de hemodializă. Într-una din săli se efectua un transplant renal", a precizat Adrian Covic, managerul Spitalului ''C.I Parhon''

Nici generatorul spitalului nu a funcţionat la parametrii normali, pentru că încă nu sunt făcute toate legăturile la punctul de transformare. Aşa că, după 40 de minute, echipele de medici
aflate la intervenţii au fost nevoite să se descurce cum au putut, chiar şi cu lanterne.

"Noi aveam un pacient pe masa de operaţie, căruia îi făceam o operaţie de vascularizare şi în această perioadă am funcţionat cu surse neîntreruptibile", a declarat şi Gheorghe Tinică, şeful clinicii de cardiologie.

Conducerea E.ON Moldova a explicat pana îndelungată de curent prin faptul că reţeaua este veche şi că nu mai face faţă creşterii constante a consumului.

Sfântu Nicolae şi Sfântu Gheorghe trăiesc în România, în judeţul Călăraşi

n satul Ciocăneşti din judeţul Călăraşi, din neamul de sfinţi, n-au mai rămas decât două familii, Sfântu Gheorghe şi Sfântu Nicolae. Nu omoară balauri şi nici nu aduc daruri, ci trăiesc la fel ca ceilalţi muritori.

Când spunem Sfântul Gheorghe, Sfântul Nicolae sau Vasile ne gândim la credinţă şi la Sfinţii din ceruri care ne păzesc. Nici prin cap nu ne-ar putea trece că sfinţii sunt printre noi, respiră, vorbesc şi sunt oameni de rând.

"Sfântu Gheorghe cu buletinu, nimeni nu ne credea" , a spus localnicul. Povestea numelui de Sfântu se pierde undeva în negura timpului.
"Numele îl avem demult de la un strămoş care a căzut în comă şi lumea a zis că a murit şi-a revenit şi i-a zis lumea sfântu", a explicat acesta.

Sfinţii Nicolae şi Gheorghe cred că numele le-au adus noroc.

Românii vor avea două zile libere de Rusalii

eputaţilor a decis, miercuri să adauge la lista sărbătorilor legale şi prima
şi a doua zi de Rusalii, respingând o cerere de reexaminare a Codului Muncii trimisă de preşedintele Băsescu.

Deputaţii au votat respingerea cererii lui preşedintelui Traian Băsescu cu 207 voturi favorabile şi două abţineri, modificarea legii mergând la promulgare.

Anterior, în luna inie, Senatul respinsese cererea de reexaminare a şefului statului, prin care acesta solicita ca şi ziua de Sfânta Maria să fie sărbătoare legală. Cererea de reexaminare a preşedintelui nu critica explicit introducerea ca zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează şi a celor două zile de Rusalii, ci arăta că este necesară, "pentru păstrarea coerenţei legislative în acest domeniu", ca şi ziua de 15 august, Ziua Adormirii Maicii Domnului, să fie declarată sărbătoare legală.

Motivul invocat însă, în cererea de reexaminare este că şi ziua de Sfânta Maria ar trebui declarată sărbătoare legală, şeful statului cerând Parlamentului să modifice legea în acest sens, ţinând cont
de faptul că românii "beneficiază de cele mai puţine zile de sărbătoare legală cu însemnătate spirituală".

Rusaliile (Pogorârea Sfântului Duh) sunt sărbătorite, duminica, la 50 de zile după Paşti şi comemorează coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Christos. România este printre ţările europene cu un număr mic de zile de sărbători legale
, campioane la acest capitol fiind Italia sau Spania.

Nicolaescu a sistat negocierile cu distribuitorii de medicamente si a plecat in campanie

istribuitorii de medicamente au sistat ieri livrarile, pana in momentul cand autoritatile vor accepta cresteri de preturi corespunzatoare devalorizarii leului. Stocurile din farmacii mai ajung pentru 7 zile, iar cele din spitale pentru doua-trei saptamani. Unele produse
se pot epuiza mai devreme, in functie de cereri si de rezerve. In plina criza insa, ministrul sanatatii a sistat negocierile cu producatorii si distribuitorii, anuntandu-i ca pleaca din Bucuresti, pana lunea viitoare. Reluarea discutiilor se va face, deci, in momentul cand consumatorii vor resimti efectele epuizarii stocurilor de citostatice, de antidiabetice sau de medicamente pentru bolile
cerebrovasculare. Reprezentantii ministerului ne-au confirmat ca in programul ministrului nu este prevazuta nici o vizita oficiala in aceasta saptamana, deci Nicolaescu fie pleaca in concediu, fie in campanie
electorala, el conducand filiala PNL Mures.

Concernele internationale, somate sa faca filantropie

Ministerul Sanatatii doreste ca firmele occidentale sa accepte reducerea preturilor cu care vand
catre
Romania, pentru a permite recalcularea acestora la noul curs. Practic, se cere livrarea aceleiasi cantitati de medicamente, la noul curs, fara depasirea bugetului. Distribuitorii si importatorii nu sunt de acord cu propunerea Ministerului, sustinand ca vindeau in pierdere inca inainte de devalorizarea leului. Primele produse farmaceutice epuizate vor fi cele din cadrul programelor de diabet, oncologie si boli cardiovasculare. Cu aceeasi situatie se vor confrunta si spitalele in maximum o luna. Asociatiile Distribuitorilor de Medicamente din Romania au anuntat ca “au intors cheia in contact”, oprind orice livrare fiindca ca nu mai pot sustine financiar
importul si distributia medicamentelor. Distribuitorii spun ca au facut eforturi pentru a suporta „conditiile adverse” impuse de minister, sperand la adoptarea unei solutii pe termen lung care sa asigure functionarea sistemului. Distribuitorii au actionat ministerul in instanta, dar tot nu au primit nici un raspuns. In paralel cu devalorizarea monedei nationale, in ultimele 18 luni, toate costurile aferente activitatii de distributie de medicamente au crescut, datorita majorarii preturilor. „Distribuitorii au inregistrat importante pierderi financiare in ultima perioada. Am atras atentia in repetate randuri ministerului asupra crizei majore in care poate intra sistemul de sanatate, cu repercusiuni grave asupra pacientilor din intreaga tara, care vor fi lipsiti de medicamente vitale”, a declarat Robert Popescu, presedintele Asociatiei Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente. ,,Am facut pana acum nenumarate demersuri pe langa Ministerul Sanatatii Publice, prin care nu am cerut decat respectarea si aplicarea legislatiei existente, respectiv revizuirea trimestriala a preturilor. Din nefericire, ministrul Eugen Nicolaescu a refuzat in mod repetat reactualizarea preturilor la cursul de schimb valutar real”, a declarat Viorel Vasile, presedinte al Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania.

Ghişeele statului se închid joi

Funcţionarii publici au anunţat că vor intra în grevă de avertisment joi, între orele 8 şi 10, iar peste o săptămână vor opri total lucrul.

Trezoreriile, administraţiile financiare, vama, casele
de pensii şi primăriile sunt câteva dintre instituţiile statului care vor avea ghişeele închise joi dimineaţă, timp de două ore. În total, aproape 100.000 de funcţionari publici afiliaţi la Sed Lex şi la Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) vor fi în grevă de avertisment, după ce negocierile cu Executivul pentru majorarea cu 50% a salariilor au eşuat luni seară. Liderii sindicali au anunţat marţi că, dacă această grevă nu va da rezultate, vor intra în grevă generală pe termen nelimitat din 16 octombrie, grevă numită de ei „pentru echitate socială“. Sindicaliştii au menţionat că majorarea de 50% cerută de ei reprezintă o medie, pentru că salariile trebuie crescute diferenţiat, „mai mult pentru categoriile de salariaţi cu venituri sub 800 de lei net şi mai puţin pentru cei care depăşesc 1.500 de lei
net“, a explicat liderul Sed Lex, Vasile Marica.

Şi sindicaliştii din învăţământ, nemulţumiţi de faptul că majorarea votată în Parlament ar putea rămâne pe hârtie, avertizează că vor organiza un miting în Capitală, în cursul săptămânii viitoare, cu posibilitatea declanşării grevei generale.

Bucureştiul a avut însă parte deja de un miting marţi, dedicat muncii decente, la care au participat peste 10.000 de sindicalişti din toate cele patru confederaţii sindicale, ce a blocat zona Palatului Parlamentului până după-amiază.

Guvernul are în continuare pe masă şi alte cereri de majorări salariale - de la personalul medico-sanitar, cel din instituţiile de presă publice sau din instituţiile de control. Ca răspuns, premierul Tăriceanu i-a chemat pe reprezentanţii celor patru confederaţii sindicale la o întâlnire vineri, la Palatul Victoria, în care să fie discutată problema majorării salariale în sistemul bugetar.

Moldova doreşte să fie tratată de UE la fel ca statele din Balcani, spune ministrul Andrei Stratan

Ministrul de externe al R. Moldova a declarat într-un interviu acordat cotidianului german Frankfurter Allgemeine Zeitung că ţara sa doreşte să fie inclusă în pachetul Balcanilor de Vest în relaţiile cu UE.

Într-un interviu acordat publicaţiei germane Frankfurter Allgemeine Zeitung, ministrul de externe de la Chişinău, Andrei Stratan, spune că Republica Moldova nu va renunţa la calea de integrare europeană şi speră ca UE să-i ofere o perspectivă clară europeană, care, "deocamdată, nu a fost ancorată în niciun document
".

"Nu înţelegem care ar fi riscul politic dacă UE ar recunoaşte o perspectivă de aderare pentru Moldova, fără a indica o dată concretă sau un plan de perspectivă. Nu este vorba despre un efort financiar
suplimentar pentru asistenţă, ci doar de a ne oferi 'undă verde' pe calea noastră spre Bruxelles. Moldova doreşte să fie tratată la fel ca şi statele din Balcani", a declarat Andrei Stratan.

Preşedintele Traian Băsescu, care pledează pentru accelerarea apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană, a spus că va propune la summitul UE din octombrie includerea Moldovei în "pachetul Balcanilor de Vest" şi nu în pachet cu Ucraina, ţară mult mai mare, comparativ cu care şansele ar fi inegale.

Referindu-se la situaţia din Transnistria, ministrul moldovean de externe a spus că oamenii de acolo "sunt sătui de traiul într-un muzeu al Uniunii Sovietice".

Potrivit şefului diplomaţiei, în prezent există şanse reale de reglementare a conflictului transnistrean pe cale paşnică, Transnistria urmând să devină astfel un precedent pozitiv pentru dezamorsarea conflictelor îngheţate.

"Sperăm că evenimentele din Caucaz nu se vor repeta, cu atât mai mult cu cât noi permanent am declarat că subiectul transnistrean poate fi soluţionat doar prin metode politice. Chiar şi Rusia susţine că această chestiune se deosebeşte de cea din Caucaz. Este, inclusiv, o consecinţă a faptului că depunem eforturi pentru menţinerea unui dialog permanent cu conducerea rusă", a explicat Stratan.

Criza din SUA va provoca scumpiri în RM

riza care a afectat recent SUA va afecta neapărat şi R. Moldova, cred locuitorii capitalei. JURNAL TV a întrebat mai multe persoane ce cred despre evoluţia din ultimul timp a leului şi dacă va afecta sau nu criza din SUA şi R. Moldova.